ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ)

Ο όρος αυτός δηλώνει την χρόνια μη αναστρέψιμη απόφραξη της ροής του αέρα στους αεραγωγούς, και σχετίζεται με το Εμφύσημα & τη Χρόνια Βρογχίτιδα.
Η ΧΑΠ αποτελεί ενα απο τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως που οδηγούν σε σημαντική αναπηρία.
Η ΧΑΠ αποτελεί την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως & δυστυχώς η επίπτωσή της αυξάνεται συνεχώς.
Στα αρχικά στάδια η νόσος δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, δημιουργεί μόνον ελάχιστη αναπηρία σε πολλούς ασθενείς και τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
ΑΙΤΙΑ: Στους προδιαθεσικους παράγοντες της ΧΑΠ περιλαμβάνονται:
1)Κάπνισμα (ο σημαντικότερος παράγοντας )
2)Υποτροπιάζουσες ή χρόνιες αναπνευστικές λοιμώξεις.
3)Ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στα πρώϊμα στάδια οι φλεγμονώδεις μεταβολές στο αναπνευστικό δενδρο μπορεί να υποστραφούν αυτομάτως εαν ο ασθενής διακόψει το κάπνισμα, πριν επεκταθεί η καταστροφή των πνευμόνων.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο τυπικός ασθενής με ΧΑΠ ειναι ένας χρόνιος καπνιστής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι τη μέση ηλικία, η ικανότητα για ασκηση & εργασία αρχίζει να μειώνεται και εμφανίζεται παραγωγικός βήχας.
Ύπουλα στην αρχή, τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται με την ηλικία και την πρόοδο της νόσου.
Προοδευτικά προκαλούν δύσπνοια στην ελάχιστη προσπάθεια, συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού, έλλειψη οξυγόνου στο αίμα και διαταραχές της πνευμονικής λειτουργίας.
Σε προχωρημένο & τελικό στάδιο η Χρόνια Βρογχίτιδα και το Εμφύσημα θα προκαλέσουν ανικανότητα, διάταση καρδιακών κοιλοτήτων, σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Στα διαγνωστικά ¨εργαλεία¨ περιλαμβάνονται,
-Η Ακτινογραφία Θώρακος & Αξονική Τομογραφία πνευμόνων (για περαιτέρω έλεγχο).
-Ηλεκτροκαρδιογράφημα.
-Εξέταση πτυέλων, για την περίπτωση λοιμωξης του αναπνευστικού.
-Ανάλυση Αερίων αρτηριακού αίματος (μέτρηση οξυγόνου & διοξειδίου του άνθρακα στο αιμα, για ανίχνευση αρχόμενης ή προχωρημένης & αδιάγνωστης αναπνευστικής ανεπάρκειας)
-Δοκιμασίες Αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση & διάχυση πνευμόνων) που μετρούν την πνευμονική χωρητικότητα, την απόφραξη των αεραγωγών, την ¨ηλίκια¨των πνευμόνων, ώστε έγκαιρα να διαπιστωθεί η μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας & να παρθούν τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Δεδομένου οτι η πλειοψηφία των περιπτώσεων ΧΑΠ συσχετίζονται με το κάπνισμα, ο ασθενής πρέπει να διακόψει το κάπνισμα ακολουθώντας-αν χρειαστεί-τα ειδικά θεραπευτικά σχήματα απεξάρτησης.
Κύριος στόχος της θεραπείας ειναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων προλαμβάνοντας τις επιπλοκές & την
περαιτέρω εξέλιξη της νόσου, την καλύτερη ποιότητα ζωής και την επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο & τις καθημερινές δραστηριότητες με ειδικά προγράμματα αναπνευστικής αποκατάστασης.
Τα αντιβιοτικά εξασφαλίζουν τη θεραπεία των αναπνευστικών λοιμώξεων και ο εμβολιασμός κατα του πνευμονιόκοκκου & της γρίππης ειναι σημαντικό προληπτικό μέτρο.

Τι πρέπει να γίνει;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ:

  1. Οι καπνιστές άνω των 30 με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια να επισκεφθεί τον γιατρό του και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα!
  2. Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ) σε ειδικό Πνευμονολόγο.
  3. Οι πάσχοντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.
  4. Καλεί την πολιτεία να επανδρώσει τις υγειονομικές μονάδες με ειδικούς γιατρούς-πνευμονολόγους-για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επιδημία.
  5. Καλεί όλους τους αρμοδίους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας.Advertisements
Published in: Χωρίς κατηγορία on 28/10/2010 at 7:52 μμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ)  
Αρέσει σε %d bloggers: